Karbanátky (Bitki) s koprovou omáčkou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 750 g mletého hovězího masa
- 2 plátky bílého chleba zbaveného kůrky
- 1/4 šálku mléka
- 1 cibule
- 1 lžička soli
- pepř
- 1 lžíce kopru nasekaného najemno
- 1 vejce (nemusí být)
- 1/2 šálku mouky na obalení
- olej na smažení
- Koprová omáčka:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1,5 šálku mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 1 žloutek
- sůl
- pepř
Postup Karbanátky (Bitki) s koprovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Chléb vložíme do misky s mlékem.Rozmačkáme vidličkou.Přidáme jemně nakrájenou cibuli,sůl, pepř, kopr a vše smícháme.
Postupně přidáme mleté maso a dobře promícháme.Uložíme v chladu na 30 minut.
Navlhčenýma rukama vytvoříme cca 8 karbanátků.Karbanátky obalíme v mouce a smažíme v horkém oleji 6 minut z každé strany při středně vysoké teplotě.Hotové uchováváme horké.Podáváme s koprovou omáčkou a zeleninovou oblohou.
Koprová omáčka: Rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a mícháme, dokud se neobjeví bublinky.
Odstavíme z ohně a za stálého míchání přiléváme mléko.Vrátíme na plotnu, přidáme citronovou šťávu,kopr a mícháme, dokud omáčka nezhoustne a nepřejde varem.
Stáhneme z ohně, osolíme, opepříme a vmícháme žloutek.Vrátíme na plotnu a mícháme ještě několik vteřin, omáčku už ale nenecháváme vařit.