Karamelový dort / řez

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto do dortové formy 22 cm:
2 velká vejce (nebo 3 malá)
100 g cukru krupice
50 ml teplé vody
25 ml oleje
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
cca 6 Lotus sušenek
1 karamelový pudinkový prášek + 1-2 lžíce cukru
400 ml mléka
Dále:
250 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
1 kelímek zakysané smetany = 200 gramů
1-2 lžíce moučkového cukru, dle chuti
cca 8 rozdrcených Lotus sušenek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uvaříme hustý pudink z mléka, karamelového pudinku a cukru. Vymažeme dortovou formu nebo malý vyšší pekáček máslem a vysypeme hrubou moukou.

  2. Žloutky vyšleháme v míse s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět promícháme. Přidáme na menší kusy rozlámaných asi šest Lotus sušenek a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. těsto nalijeme do připravené formy a na něj nepravidelně nandáme hotový teplý pudink (klidně horký, nic se nestane). Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Necháme zchladnout.

  3. Po zchladnutí korpusu vyšleháme smetanu se ztužovačem a cukrem na šlehačku, do které vmícháme zakysanou smetanu. Po natření dortu posypeme podrcenými sušenkami. Není nutné sladit příliš, kontrast mezi nepřeslazeným krémem a sladkou sušenkou je velmi příjemný. Dort / řez dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.

  4. Poté krájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!