Karamelový dort / řez
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto do dortové formy 22 cm:
- 2 velká vejce (nebo 3 malá)
- 100 g cukru krupice
- 50 ml teplé vody
- 25 ml oleje
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- cca 6 Lotus sušenek
- 1 karamelový pudinkový prášek + 1-2 lžíce cukru
- 400 ml mléka
- Dále:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 kelímek zakysané smetany = 200 gramů
- 1-2 lžíce moučkového cukru, dle chuti
- cca 8 rozdrcených Lotus sušenek
Postup Karamelový dort / řez
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uvaříme hustý pudink z mléka, karamelového pudinku a cukru. Vymažeme dortovou formu nebo malý vyšší pekáček máslem a vysypeme hrubou moukou.
Žloutky vyšleháme v míse s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět promícháme. Přidáme na menší kusy rozlámaných asi šest Lotus sušenek a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. těsto nalijeme do připravené formy a na něj nepravidelně nandáme hotový teplý pudink (klidně horký, nic se nestane). Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Necháme zchladnout.
Po zchladnutí korpusu vyšleháme smetanu se ztužovačem a cukrem na šlehačku, do které vmícháme zakysanou smetanu. Po natření dortu posypeme podrcenými sušenkami. Není nutné sladit příliš, kontrast mezi nepřeslazeným krémem a sladkou sušenkou je velmi příjemný. Dort / řez dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
Poté krájíme a podáváme.