Karamelová šlehačka

Recepty, Moučníky

Suroviny

smetana ke šlehání
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Den předem připravíme: cukr v kastrolku se silnějším dnem necháme zkaramelizovat. Pokud máme sklokeramickou desku, nemusíme míchat, pokud máme plyn, raději mícháme, aby se to nezačalo od jednoho místa připalovat.

  2. Když začne na okrajích roztávat, stáhneme z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný. Pozor, může prskat nebo vzkypět. Vrátíme na oheň a za stálého míchání rozvaříme zatuhlý karamel ode dna. Nevadí, když zůstanou kousky, časem se rozpustí. Pokud se karamel přilepí na lžíci, nechte ji v kastrolku. Převařenou smetanu uložíme do chladu, nejlépe do rána.

  3. Pak smetanu vyšleháme. Použijeme do větrníků, dortů, pohárů, rolád, atd.

  4. Já upřednostňuji trvanlivou šlehačku v krabičce, mám špatné zkušenosti se šlehačkou z kelímku. Pokud jsme zvolili nevhodnou (méně tučnou) šlehačku, která nejde našlehat, tak do napůl ušlehané stačí po kouscích přidat změklé (ne tekuté) máslo (asi 2 lžíce nebo 1 cm plátek tj. 20 g, ale můžeme i víc) a vyšleháme karamelový krém.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!