Kapustnica z Harvelky

Recepty, Polévky

Suroviny

voda z kyselého zelí naředěná stejným dílem vody
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
brambory
maso

Postup přípravy receptu

  1. Celé kouzlo kapustnice spočívá v tom, že maso vaříme v láku z kyselého zelí zředěného stejným dílem vody a okořeněného bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Samozřejmě lák nabereme ze zeláku i s trochou zelí.

  2. Vařívala se v obci Harvelka při zakaľačce (zabijačce) nebo k nedělnímu obědu jako hlavní jídlo.

  3. Na zabijačce se kapustnica vařila z jazyku, srdíčka, kolena, bůčku, různých ořezů, zkrátka z toho, co řezník do polévky vhodil. Později, když se zaudilo, vylepšovala se polévka uzeným.

  4. Podávala se s vařenými brambory, které se servírovaly zvlášť v míse a k polévce se buď přikusovaly nebo v polévce rozštikaly (rozmačkaly).

  5. Já jsem k přípravě kapustnice použil koleno, obíračky (kosti z kotlety nebo krkovičky) a uzené žebírko. Vše jsem s naředěným lákem a kořením uvařil v tlakovém hrnci a podle chuti dosolil. Maso má skvělou chuť, davám vařit více masa, protože než uvařené maso nakrájím, hodně ho mizí v mém žaludku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!