Kapučínový dort
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 280 g hladké mouky
- 170 g změklého másla
- 50 g krupicového cukru
- špetka muškátového květu
- špetka soli
- 1. vrstva (čokoládová):
- 200 ml smetany na šlehání
- 240 g hořké čokolády
- 50 ml rumu
- 2.vrstva (tvarohová):
- 750 g plnotučného tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 40 g škrobu (Solamyl)
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce instantního kapučína (měla jsem vanilkovou příchuť)
- 1 lžička javorového sirupu
- 3 vejce
- Poleva:
- 280 g husté zakysané smetany
- 40 g cukru krupice
Postup Kapučínový dort
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme první vrstvu:Přivedeme k varu smetanu,odstavíme z tepla, přidáme nasekanou čokoládu a rum a vymícháme dohladka.
Zatímco směs chladne, připravíme drobenku na korpus:
Do mouky přidáme sůl, cukr, muškátový květ a změklé máslo. Uděláme drobenku a tu namačkáme do dortové formy na dno i do krajů asi 1 cm do výšky.
Na tuto vrstvu nalijeme zchladlou čokoládovou smetanu a dáme asi na 30 minut do mrazáku.
Zatím připravíme další vrstvu: Kapučínový prášek rozpustíme v 1 lžíci horké vody, přidáme rum a javorový sirup. Tuto směs spolu s oběma cukry vešleháme do tvarohu, ještě přidáme škrob a vejce.
Tuto směs nalijeme na čokoládovou vychlazenou vrstvu a vše vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 60 minut.
Po této době dort vyndáme dort z trouby a necháme asi 20-25 minut chladnout. Troubu zatím nevypínáme.
Smícháme zakysanou smetanu s cukrem, nalijeme ji na prochladlý dort a formu vrátíme ještě na 10 minut do trouby.
Hotové vyndáme, necháme vychladnout, libovolně ozdobíme a dobře vychladíme v lednici.