Kapr podle pánů z Rožmberka
Recepty, RybySuroviny
- 600 g kapra (filety)
- 100 g anglické slaniny vcelku
- 1-2 cibule
- 130 ml červeného vína
- 3 lžíce medu
- drcený kmín
- sůl
- sádlo
- hladká mouka
- šalvěj
- rozmarýn nebo tymián
- chléb (na topinky)
Postup Kapr podle pánů z Rožmberka
Postup přípravy receptu
-
Kapra dobře nasolíme, posypeme kmínem a necháme odležet.
Mezitím připravíme topinky a uložíme je v teple.
Porce kapra obalíme v hladké mouce a zprudka je opečeme na rozehřátém sádle, nejprve kůží navrch. Opečené maso obrátíme a přidáme hrubě nasekanou cibuli a hranolky slaniny. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho z pánve a udržujeme teplé.
Do výpeku k cibuli přidáme med, necháme ho rozpustit, zalijeme vínem a vhodíme nasekané bylinky.
Omáčku necháme zredukovat na potřebnou hustotu a případně dosolíme.
Topinku nakrájíme na příčné pruhy, položíme na ni porci kapra a celé přelijeme omáčkou.