Kapr na černo

Recepty, Ryby

Suroviny

2 kg kapra (očištěného vykuchaného)
sůl
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
10 dkg cibule
15 dkg másla
6 dkg cukru
10 dkg citronu
5 dkg octa
3 dkg mouky
3 dkg perníku (strouhaného)
nové koření
pepř celý
bobkový list
5 dkg švestkových povidel
3 dkg rozinek
3 dkg mandlí
5 dkg červeného vína
5 dkg sušených švestek

Postup přípravy receptu

  1. Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, pak naporcujeme.

  2. Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody, zvolna vaříme asi 12 - 14 minut a potom vyjmeme z vody.

  3. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Pak do zeleninového základu přidáme opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijeme ocet, procezený vývar z ryb, vše zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky, rozšleháme a přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu.

  4. Povařenou omáčku dosolíme, ochutíme ji červeným vínem, cukrem a procedíme hustým sítem. Jako vložku přidáme opláchnuté a spařené rozinky, spařené a oloupané mandle (stačí na chvíli vložit do vařící vody nechat okapat a prochladnou, jdou loupat), nakrájené na nudličky a uvařené na malé kousky nakrájené sušené švestky.

  5. Podáváme tak, že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!