Kapoun na slanině

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1,5-2 kg kohout(mladý kapoun)
30 dkg Valašského uzeného špeku
15 dkg plátkové uzené slaniny
směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, koriandr)
cibule
mrkev
petržel
celer
sůl
pepř
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Kapouna nejlépe bez kůže naporcujeme na 4–6 kusů. Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky. Valašský špek nakrájíme na silnější plátky a z těch postupně vykrájíme klínky na špikování kapouna.

  2. Nakrájené klínky (cca 2-3 na jeden kus porce kapouna vložíme do mrazničky, aby se nám s ním lépe maso špikovalo). Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a dáme vyškvařit na pánev. Do vyškvařeného špeku přidáme společně cibuli, mrkev, petržel a celer. Opékáme lehce do zlatavé barvy.

  3. Do hmoždíře si dáme dle chuti čerstvý tymián, rozmarýn a pár lístků koriandru – vše částečně rozmělníme a přidáme k restující se kořenové zelenině. Lehce promícháme. Vzniklou směs odstavíme.

  4. Porce kapouna prošpikujeme klínky zmrzlého špeku, osolíme, opepříme a na každou porci kapouna dáme plátek kvalitní uzené slaniny. Do připraveného pekáče naskládáme porce kapouna slaninou nahoru a pokryjeme z části opečenou směsí kořenové zeleniny a bylinek. Zbytek směsi dáme okolo masa.

  5. Podlijeme vodou a dáme přikryté péct na střední teplotu, dokud není kapoun měkký (cca 60–90 minut). Upečené porce vyjmeme a výpek s kořenovou zeleninou a bylinkami lehce zaprášíme moukou a prohřejeme rovnou v pekáči na sporáku, jelikož potřebujeme rozpustit připečené dobroty a tím si dochutit již tak skvělý výpek.

  6. Hotovou šťávu scedíme a jen lehce její část propasírujeme. Jako přílohu podáváme jemnou bramborovou kaši a osmažené v mouce obalené cibulové kroužky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!