Kandované jedlé květy: šeřík

Recepty, Ostatní

Suroviny

cukr krupici nebo moučku
bílky
šeříkové kvítky obrané z větviček
štěteček

Postup přípravy receptu

  1. Bílky si dejte do hrnečku a prošlehejte je vidličkou, aby byly tekutější.

  2. Vezměte si velký tác a pořádně ho posypejte moučkovým cukrem (aby se vám na něj hotové šeříky nepřilepily).

  3. Na malý talířek si nasypejte hromádku krupicového nebo moučkového cukru – podle toho, v čem budete kvítky obalovat. Já mám radši krupicový, protože jsou takové krystalické, ale i moučka má něco do sebe.

  4. Každý kvítek ze všech stran pomocí štětečku natřete bílkem a potom ho důkladně obalte v cukru na malém talířku.

  5. Nakonec položte šeřík stopkou nahoru na posypaný tác.

  6. Pokračujte, dokud vás to bude bavit, a potom tác uložte na suché místo bez větru, kde nechte šeřík několik dnů vyschnout. Já ho tam nechala 4 dny.

  7. Po vyschnutí šeřík zavřete do skleničky s víčkem a brzy použijte na zdobení cupcakes, dortů nebo jinak podle vlastní fantazie.

  8. TIP: Kandovat se dají všechny jedlé květy, jen některé snáz a některé hůř, v závislosti na jejich tvaru a velikosti. Šeříky jsou poměrně jednoduché, ale za to trvají dlouho, protože jsou to kytičky malé. Kandovat můžete i fialky nebo třeba růže či mátu. U šeříku pozor, aby to byl ten náš český, jedlý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!