Kandované jedlé květy: šeřík
Recepty, OstatníPostup Kandované jedlé květy: šeřík
Postup přípravy receptu
-
Bílky si dejte do hrnečku a prošlehejte je vidličkou, aby byly tekutější.
Vezměte si velký tác a pořádně ho posypejte moučkovým cukrem (aby se vám na něj hotové šeříky nepřilepily).
Na malý talířek si nasypejte hromádku krupicového nebo moučkového cukru – podle toho, v čem budete kvítky obalovat. Já mám radši krupicový, protože jsou takové krystalické, ale i moučka má něco do sebe.
Každý kvítek ze všech stran pomocí štětečku natřete bílkem a potom ho důkladně obalte v cukru na malém talířku.
Nakonec položte šeřík stopkou nahoru na posypaný tác.
Pokračujte, dokud vás to bude bavit, a potom tác uložte na suché místo bez větru, kde nechte šeřík několik dnů vyschnout. Já ho tam nechala 4 dny.
Po vyschnutí šeřík zavřete do skleničky s víčkem a brzy použijte na zdobení cupcakes, dortů nebo jinak podle vlastní fantazie.
TIP: Kandovat se dají všechny jedlé květy, jen některé snáz a některé hůř, v závislosti na jejich tvaru a velikosti. Šeříky jsou poměrně jednoduché, ale za to trvají dlouho, protože jsou to kytičky malé. Kandovat můžete i fialky nebo třeba růže či mátu. U šeříku pozor, aby to byl ten náš český, jedlý.