Kalamáry v těstíčku + opečená chapadla

Recepty, Mořské plody

Suroviny

6 středních kalamárů
pivo dle chuti
hladká mouka
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vykuchání kalamárů (pro ty, kteří nejsou zdatní, vyndat vnitřnosti celé jako já): chytneme kalamára zezadu za hlavičku a otočíme směrem břichem vzhůru, špičkou ostrého nože rozřízneme opatrně bříško a vytáhneme nejprve kost za hlavičkou, poté začneme vyndávat vnitřnosti, drží je úponky, které lze lehce odrhnout rukou.

  2. Když máme již prázdné toulce, nahmatáme konec kůžičky a stáhneme ji, když nějaký kousek zůstane, ničemu to nevadí. Poté rozkrájíme na menší kousky.

  3. Odstranění chapadel od hlavičky: vytažené vnitřnosti s hlavičkou položíme na prkénko a těsně před očima sépie odřízneme chapadýlka, aby držela vcelku, dáme je stranou - zbylé vnitřnosti s hlavičkou a kostí vyhodíme.

  4. Těstíčko: do misky vsypeme trošku hladké mouky a zalijeme pivem, které máte rádi - já použila plzeň. Vytvoříme těstíčko - nesmí být tuhé ani příliš tekuté, prostě tak akorát - pokud bude moc tuhé, přidejte trošku piva, pokud moc tekuté, přisypte trošku mouky. Osolíme a opepříme, můžete přidat i bylinky dle chuti.

  5. Kousky sépie naházíme do těstíčka a promícháme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem. Chapadla neobalujeme - házíme je do oleje syrová. UPOZORNĚNÍ - v pánvi musí být minimálně 1,5 cm oleje, pánev se musí nechat přikrýt pokličkou;jakmile hodíte sépii do oleje, bude divoce prskat a hrozí popáleniny. Pokud nemáte možnost přikrýt pánev pokličkou, můžete hodit sépie do friťáku s čerstvým olejem, až přestanou prskat opatrně je promíchat a zase přikrýt. Smažíme dozlatova cca 1 - 2 minuty. Ve friťáku se může čas smažení zkrátit na polovinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!