Kakaové řezy s mandlovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
špetka soli
80 g cukru krupice (4 lžíce)
100 g polohrubé mouky (5 lžic)
2 lžíce kakaa
2 lžičky kypřícího prášku
3 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička aroma Mandle hořká (nebo vanilka)
1 lžička octa
Na potření:
3 lžíce marmelády, nejlépe rybízové
Krém:
500 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
2 ztužovače
1-2 vanilkové cukry
mandlová příchuť
Poleva:
100 g rozpuštěné čokolády
3 lžíce 16% zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 170°C a hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo podložkou (papír lehce pomažeme olejem, jde pak lépe stáhnout).

  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Prosejeme mouku s kakaem a kypřícím práškem.

  3. Z bílků ušleháme s přidáním špetky soli pevný sníh. V misce ušleháme žloutky s cukrem, přidáme 3 lžíce horké vody, olej, příchuť a ocet. Vmícháme moučnou směs. Přidáme menší část bílkového sněhu, promícháme a přidáme zbylý sníh, který jen lehce metličkou vmícháme do těsta. Těsto vlijeme na připravený plech (mám 35x35 cm), stěrkou uhladíme a dáme péct zvolna cca 15-17 minut (podle trouby, zkusíme špejlí).

  4. Než se plát upeče, vyšleháme krém: Do mísy na šlehání dáme mascarpone, přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme ztužovače, pár kapek příchuti a vyšleháme.

  5. Upečený plát necháme úplně vychladnout, pak rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu natřeme pikantní (např. rybízovou domácí) marmeládou, na druhou polovinu rozetřeme stejnoměrně krém. Spojíme (namazané strany), přitiskneme k sobě a dáme vychladit nejlépe do druhého dne nebo aspoň 2 hodiny.

  6. Na ztuhlý plát dáme lžící polevu (smícháme čokoládu se smetanou), uhladíme nejlépe nahřátým nožem a dáme opět ztuhnout. Pak nakrájíme řezy, které můžeme ještě přizdobit a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!