Kakaová roláda s tvarohovo-máslovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
5 lžic krupicového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 lžíci kvalitního kakaa
malou lžičku slunečnicového oleje
špetka soli
krém
100 g másla
100 g tvarohu
100 g moučkového cukru
1 lžíci rumu
možnost kousky čokolády nebo ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Vše by mělo mít pokojovou teplotu. Troubu zapneme na 180° C. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do bílé husté pěny. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh.

  2. Do žloutkové pěny přidáme plné lžíce mouky, olej, proseté kakao a trochu ušlehaného sněhu. Promícháme ruční metličkou a postupně zlehka vmícháme zbylý sníh. Vzniklé těsto vlijeme na plech vyložený papírem, potřený kouskem studeného másla, což usnadní pozdější stažení papíru. Pečeme 8-10 minut - hlídáme, (když se těsto odděluje od stran plechu je upečené). Upečené sundáme i s papírem a lehce svineme do rolády.

  3. Než vychladne, ušleháme krém. Máslo, tvaroh, cukr i rum dáme do misky a šlehačem šleháme aspoň 10 minut. Hladký krém natřeme na vychladlý rozbalený plát od silnější vrstvy ke kraji do tenké. Můžeme posypat kousky čokolády nebo sekanými ořechy a pomocí papíru zavineme roládu. Postupně při rolování stáhneme papír. Dáme ztuhnout do chladu. Před podáváním stačí lehce poprášit moučkovým cukrem nebo kakaem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!