Kadlikův koziňon z květů bezu

Recepty, Nápoje

Suroviny

1/2 tašky květů černého bezu
2 kg cukru
2 citrony
vinné kvasinky (možno dát i klasické droždí)
10 litrů vody

Postup přípravy receptu

  1. Natrháte tak 0,5 tašky květů. Pozor na mšice! Naplníme do sklenic od okurek, zasypu 0,5 kg cukru, zalijeme vodou a uzavřeme. Do skleničky dáme pár lžic cukru, deci vody, rozpustíme, trochu prohřejeme a nasypeme sušené vinné kvasnice.

  2. Když začnou šumět, nalijeme je do sklenice a necháme pokračovat v bohulibé činnosti přeměny cukru na alkohol. Za 1-2 dny přes cedník přelijeme do 5 l demižonu, přidáme rozpuštěného dalšího 0,5 kg cukru, vymačkáme 1 citron, dolijeme vodou. A květy ještě jednou namočíme, a postup opakujeme.

  3. Za 4-5 dní je v demižonu příjemně sladká, na jazyku perlivá, voňavá skoro limonádka. Za 10 dní pak mléčně zabarvený burčák s veškerou zrádností, jaké je burčák schopen. Hodně teda záleží na teplotě, necháváme to v kuchyni na lince.

  4. Pozor, nezašpuntovat napevno!!! Při neopatrném otevření totiž máte lepivou šťávu po celé kuchyni, a velice tím potěšíte mravence v širém okolí. Je to velice příjemné a chutné pití při posezení u grilu, a podobně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!