Kadlíkův dušený kel s erteplama

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 střední kapusta
trochu sádla
hladká mouka
10 dkg šunkového salámu
3 cibule
přiměřeně brambor
česnek
sůl
kmín
pepř
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolu jsem hodil sádlo a na kostky nakrájený šunkový točeňák.

  2. Až na něm načalo být vidět, že je mu teplo, přidal jsem i nakrájenou cibuli a za občasného prohnání vařečkou na mírném ohni nechal zezlatit.

  3. Z hlávky kapusty jsem odstranil velké sytě zelené listy /schoval do mražáku, na Kadlíkovy masové kelové závitky/, z hlávky vyřezal košťál, a nakrájel na kostky, jak mi to došlo pod nůž. vVsypal jsem do kastrolu, podlil vodou, osolil, okořenil, a nasporo dusil... Očistil jsem brambory, nakrájel na kostky.

  4. Když byla kapusta měkká, a ztratila už původní barvu, opět jsem podlil a nasypal brambory. A opět dusil. Míchal minimálně, abych z vařících se brambor neudělal kaši.

  5. Když byly brambory už na hranici uvařenosti, zahustil jsem troškou mouky, přidal roznačkaný česnek a za chviličku odstavil.

  6. Na talíři okyselil octem, a posypal masíčkem z Kadlíkovy vepřové konzervy. A tím rosolem a sádlem z konzervy následně polil... navzdory puchu z vařených košťálovin v celém domě, na talíři to vonělo krásně. Takhle dělávala kapustu moje máma, a k ní se podávaly hovězí roštěnky. A vzpomínám, jak jsem jako kluk pokřikoval, že to chci víc polít octem... Mrzí mě ovšem, že poslední fotku, už na talíři, jsem omylem vymazal... Takže mám jenom postup. Na té poslední fotce, po vsypání brambor, je vidět ještě dost tekutiny. Vydusila se..


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!