Jogurtové ovocné řezy - nepečené
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g jogurt jahodový (ananasový)
- 1 sklenice jahodového kompotu (se stejným ovocem jako jogurt - zhruba 3 dl)
- 1 Rama Cremefine na šlehání v lahvičce nebo jiná šlehačka - 250 ml
- 20 g sypké želatiny
- 1 - 2 vanilkové cukry
- cukr dle potřeby - já už nedávala
- 1 balíček piškotů nebo ovocná piškotová roláda - měla jsem koupenou
Postup Jogurtové ovocné řezy - nepečené
Postup přípravy receptu
-
Slijeme šťávu z kompotu a odměříme 170 - 200 ml, pokud je méně tak doplníme vodou.
Zahřejeme na zhruba 50 - 55°C a ve šťávě rozpustíme želatinu, na míchání používám malou metličku a necháme trošku zchladnout.
Jogurt a vanilkový cukr dáme do mísy, přidáme kompotovou šťávu s rozpuštěnou želatinou, smícháme a pak zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku.
Ovoce z kompotu si nakrájíme na menší kousky a taky přidáme do hmoty, jen jahody jsem nekrájela a přidala jsem je až při vrstvení přímo na hmotu do pekáčku a zalila další vrstvou jogurtové směsi.
Na tento typ moučníku doporučuji použít dortovou formu nebo nějaký pekáček. Na dno rozložíme piškoty, zalijeme mírně tuhnoucí směsí, poklademe znovu piškoty a rozetřeme zbytek směsi. Pokud ji máme ještě moc tekutou, tak piškoty dole nedrží a plavou nám vzhůru. Místo piškotů můžeme použít na dno řezy z piškotové rolády, jedna vyjde jen na jednu vrstvu. Zkoušela jsem udělat i v amarounové formě na nepečené moučníky, tu jsem slabě potřela olejem, foto přikládám, ale moc se mi nelíbí, hezčí bude např, v dortové formě nebo jiné hranaté nádobě.
Moučník necháme dobře vychladit, nejlépe do druhého dne, ale stačí i několik hodin.
Zdobíme dle vlastní fantazie.