Jihočeský borůvkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
30 g droždí
60 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 ml mléka
špetka soli
citronová kůra z 1 citronu
2 žloutky
80 g tuku (použila jsem 40 g másla a 40 g sádla, vždy dávám sádlo do kynutého těsta, aby bylo křehčí)
malý panák rumu
Drobenka:
125 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
80 g másla
Borůvky:
1 kg očištěných a okapaných borůvek
100 g medu

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota jsem nasypala hladkou mouku, polohrubou mouku a promíchala je. Do mouky jsem udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila droždí a zasypala ho lžicí krupicového cukru. Droždí s cukrem jsem zalila trochou vlažného mléka, vše zasypala moukou, přikryla utěrkou a na teplém místě jsem nechala vzejít kvásek. Trvalo to asi 15 minut.

  2. Následně jsem ke kvásku přidala špetku soli, zbylý cukr s 1 balíčkem vanilkového cukru, citronovou kůru, žloutky, tuk, který jsem rozpustila, přilila k němu zbytek mléka, které mi tuk ochladilo a vše jsem vlila do mísy. Nakonec jsem přilila ještě malého panáka rumu.

  3. Zapnula jsem robota a nechala ho vypracovat těsto. Podle potřeby, když se mi zdálo těsto příliš řídké, přidala jsem trochu mouky. Jak polohrubé, tak i hladké. Nakonec těsto nebylo úplně hladké a maličko lepilo, tak jsem ho ještě krátce propracovala pěkně ručně vařečkou a hned to bylo o něčem jiném.

  4. Hotové těsto jsem poprášila moukou, zakryla utěrkou a nechala kynout alespoň hodinu na teplém místě.

  5. Než těsto vykynulo, připravila jsem drobenku z hrubé mouky, moučkového cukru a másla. Vše jsem ručně zpracovala a hotovou drobenku jsem uložila do lednice.

  6. Dále jsem připravila omyté a okapané borůvky. Do mísy k borůvkám jsem přidala med a vše jsem promíchala.

  7. Vykynuté těsto jsem vyklopila na plech o velikosti asi 42x33 cm vyložený pečícím papírem a rovnoměrně mokrými prsty jsem těsto roztahala do stran. Snažila jsem se udělat i maličko vyšší okraje. Pokud chcete, aby měl po upečení koláč spodní silnější vrstvu těsta, použijte menší plech.

  8. Na těsto jsem pokladla borůvky smíchané s medem a zasypala je drobenkou. Okraje těsta jsem potřela rozšlehaným vejcem s trochou rumu a koláč takto nechala ještě 10 minut odpočívat.

  9. Poté jsem pekáč vložila do předem vyhřáté trouby na 180°C a pekla ho 30 minut.

  10. Po upečení jsem nechala koláč vychladnout a poté ochutnala. Koláč je krásně vláčný a druhý den na rodinné oslavě se po něm hned zaprášilo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!