Jemné koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg polohrubé mouky (lze použít i hladkou)
- 200 g pískového cukru
- 200 g tuku - nejlépe se hodí Zlatá haná
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- 1 kostka droždí
- 500 ml mléka
- 1 lžička sušené citronové kůry
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžička rumového aroma
Postup Jemné koláče
Postup přípravy receptu
-
Do hrníčku odlijeme trochu mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme trošku mouky a cukru a necháme v teple vzejít.
Mezitím než kvasnice vzejdou, dáme do mísy prosátou mouku, cukr, citronovou kůru, vanilkové cukry, rumové aroma, vajíčka a promícháme.
Mléko a tuk dáme do kastrůlku a pomalu necháme rozpustit. Necháme trochu zchladnout a nalijeme k mouce do mísy a promícháme. (mléko a tuk dávám k mouce teplé tak, aby bylo dost teplé, ale nepálilo na prst).
Do takto teplé směsi nalijeme kvasnice a důkladně promícháme. Těsto musí být vláčné a nesmí lepit.
Já dávám těsto kynout do trouby ohřáté asi na 40°C.
Po hodině těsto prohněteme a necháme znovu kynout.
Po vykynutí odkrajujeme těsto polévkovou lžící kousky těsta, které v ruce zpracujeme na placku a plníme náplní.
Naplněné koláče klademe na pekáč vyložený papírem na pečení.
Doprostřed koláče uděláme důlek a naplníme, například tvarohem, marmeládou, povidly.
Před pečením koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 15 - 20 minut.
Po upečení koláče potřeme rozpuštěným máslem. Plnila jsem polovinu koláčů jen oslazeným tvarohem - 2 tvarohy a cukr podle chuti. Druhou polovinu mákem - 1 hrnek mletého máku, mléko a cukr. Mléka tolik aby mák byl hustá kaše a cukr podle chuti. Na mírném ohni svaříme, vychladíme a plníme koláče.