Jemné koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg polohrubé mouky (lze použít i hladkou)
200 g pískového cukru
200 g tuku - nejlépe se hodí Zlatá haná
1 celé vejce + 1 žloutek
1 kostka droždí
500 ml mléka
1 lžička sušené citronové kůry
2 vanilkové cukry
1 lžička rumového aroma

Postup přípravy receptu

  1. Do hrníčku odlijeme trochu mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme trošku mouky a cukru a necháme v teple vzejít.

  2. Mezitím než kvasnice vzejdou, dáme do mísy prosátou mouku, cukr, citronovou kůru, vanilkové cukry, rumové aroma, vajíčka a promícháme.

  3. Mléko a tuk dáme do kastrůlku a pomalu necháme rozpustit. Necháme trochu zchladnout a nalijeme k mouce do mísy a promícháme. (mléko a tuk dávám k mouce teplé tak, aby bylo dost teplé, ale nepálilo na prst).

  4. Do takto teplé směsi nalijeme kvasnice a důkladně promícháme. Těsto musí být vláčné a nesmí lepit.

  5. Já dávám těsto kynout do trouby ohřáté asi na 40°C.

  6. Po hodině těsto prohněteme a necháme znovu kynout.

  7. Po vykynutí odkrajujeme těsto polévkovou lžící kousky těsta, které v ruce zpracujeme na placku a plníme náplní.

  8. Naplněné koláče klademe na pekáč vyložený papírem na pečení.

  9. Doprostřed koláče uděláme důlek a naplníme, například tvarohem, marmeládou, povidly.

  10. Před pečením koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 15 - 20 minut.

  11. Po upečení koláče potřeme rozpuštěným máslem. Plnila jsem polovinu koláčů jen oslazeným tvarohem - 2 tvarohy a cukr podle chuti. Druhou polovinu mákem - 1 hrnek mletého máku, mléko a cukr. Mléka tolik aby mák byl hustá kaše a cukr podle chuti. Na mírném ohni svaříme, vychladíme a plníme koláče.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!