Jemné dušené vepřové a králičí maso na zelenině podle italského receptu

Recepty, Jiné maso

Suroviny

3 větší mrkve
2-3 řapíkaté celery
1 plechovka rajčat 425 ml
2-3 lžíce olivového oleje
3 červené cibule (nakrájené na tenké plátky)
6 stroužků česneku
6 vepřových kotlet
2 králičí stehna
sůl
pepř
cukr
nové koření
bobkový list
1 malý rajský protlak
3 PL olivového oleje
hladká mouka na poprášení masa
150-200 ml masového vývaru (lze nahradit vodou)
200 ml suchého červeného vína
+ 500 g libovolných těstovin

Postup přípravy receptu

  1. Mrkve oloupeme, celer očistíme. Obojí omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.Rajčátka necháme okapat, šťávu zachytíme a rajčátka si rozkrájíme také na menší kousky.

  2. Cibule oloupeme a nakrájíme na plátky.

  3. Oba druhy masa omyjeme a osušíme kuchyňským papírem.

  4. Kotletky si kolem dokola 2-3 x nařízneme.

  5. Maso osolíme a opepříme a poprášíme hladkou moukou, přebytečnou mouku oklepneme.

  6. Na pánvi rozehřejeme olej, všechno maso v něm zprudka opečeme na dobu cca 3-4 minut z obou stran a poté vyndáme na připravený talíř.

  7. Ve výpeku podusíme na plátky pokrájenou cibuli, oloupaný půlený česnek.

  8. Přidáme pak zeleninu, pokrájená rajčátka, cukr, rajčatový protlak. Vše dobře promícháme a krátce podusíme.

  9. Směs zalijeme zachycenou rajčatovou šťávou a vínem, přidáme koření a přivedeme k varu a po chvíli vmícháme i masový vývar.

  10. Tuto vznikou směs ze zeleniny nalijeme do pekáčku a poklademe na ni plátky masa. Přikryjeme druhým pekáčkem a dusíme v předehřáté troubě na 180(200)°C na cca 90 minut, jednou obrátíme a podle potřeby podléváme vývarem. Na konci vyndáme bobkový list,nové koření a ještě vše podle potřeby dochutíme.

  11. Uvaříme si těstoviny podle návodu a pak již podáváme s dušeným masem a vzniklou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!