Jemné domácí houskové knedlíky

Recepty, Přílohy

Suroviny

droždí - jen tolik, co se vejde na lžičku (max- 1/4 kostky)
mléko 250 ml
vejce 1 ks
polohrubá mouka 350 g (i více)
2 rohlíky nebo housky
sůl
voda na uvaření

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do mísy, mírně posolíme a necháme pár minut stát, až se rozteče. Poté přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce a rozmícháme. Přisypeme trochu mouky, rozmícháme, znovu přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme (vařečkou/robotem) hladké, nelepivé těsto.

  2. Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené housky (je lepší mít kostky již ztvrdlé). Dáme kynout na teplé místo.

  3. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly. Z každého vytvarujeme bochánek (postup tvarování v poznámce), necháme chvíli kynout (asi 5 minut) a uděláme šišky, které necháme kynout na válu.

  4. Ve velkém (širokém) hrnci zavaříme vodu, osolíme a vložíme nakynuté šišky knedlíků. Vaříme pod pokličkou 8 minut, pak oba knedlíky ve vodě obrátíme a vaříme dalších 8 minut.

  5. Hotové vyjmeme na vál, ihned rozřízneme nití v půli, propícháme vidlicí a necháme vypářit. Ještě vlažné knedlíky potřeme shora kouskem másla, nebo troškou oleje - knedlíky se pak k sobě nelepí při napařování.

  6. Já napařuji vcelku (tedy pokud je hned nekonzumujeme) a pak teprve krájím nití na plátky. Ale lze samozřejmě napařovat i knedlíky předem nakrájené na plátky. Knedlíky jsou jemné a nadýchané a hodí se zvláště k omáčkám.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!