Jemná omáčka s hořčicí, sušenými rajčátky s vepřovým špalíčkem

Recepty, Omáčky

Suroviny

1000 g špalíčku vepřové plece
150 g špeku
5 sušených rajčátek v olivovém oleji
sůl
2 kuličky nového koření
2 kuličky celého pepře
kurkuma
1 lžička jemného mletého bobkového listu
2-3 PL dijonské hořčice
1 mrkev
1 zakysaná smetana
1 větší cibule
2 PL třtinového cukru
máslo
vývar z kostí
mouka (nebo solamyl na zahuštění)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve dáme povařit vepřové kosti (na vývar). Špek pokrájíme na kostičky a vyškvaříme. Vepřovou plec kuchyňsky upravíme, potřeme směsí z dijonské hořčice, mixovaných sušených rajčátek v oleji, soli, pepře a kurkumy.

  2. Povrch špalíčku vepřové plece hustě potřeme touto směsí. Ochucené maso vložíme do hluboké pánve s vyškvařeným špíčkem a opékáme z obou stran do zatažení masa.

  3. Maso se špekem vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme dvě lžíce krystalového cukru a necháme zlehka karamelizovat. Přidáme mrkev, nakrájenou na tenká kolečka a zamícháme. Maso s výpekem vložíme do pekáčku, přidáme sypký bobkový list (nebo 2 bobkové listy), zbytek hořčicové směsi, 2 kuličky nového koření a 2 kuličky celého pepře. Zalijeme vývarem z kostí. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů doměkka za stálého podlévání výpekem.

  4. Když je maso měkké, vyjmeme koření. Maso nakrájíme na plátky a dáme stranou. Sos z masa a zeleniny ponorným mixerem rozmixujeme. Zakysanou smetanu smícháme se 2 - 3 lžícemi vývaru, přidáme mouku, rozmícháme a vlijeme do sosu. Necháme ještě povařit cca 12 minut.

  5. Omáčku nakonec zjemníme plátkem másla. Dochutíme hořčicí, solí apod. Omáčku podáváme na talíři s kurkumovými knedlíky. Nakonec položíme na talíř k omáčce plátky masa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!