Jelení guláš s červenou kapií a šípkovou chutí

Recepty, Jiné maso

Suroviny

800 g jeleního masa z kýty
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
3 snítky rozmarýnu
olej na naložení masa
1 malý rajský protlak
4-5 cibulí (nejlépe je dávat množství a váhu cibule podle váhy masa- kvůli pěkné barvě guláše)
1,5 polévkových lžic gulášového koření
4 dcl červeného vína (Rulandské nebo jiné a množství podle každého)
sádlo
čerstvý mletý pepř
sůl
+
1,5 polévkové lžíce šípkového extra džemu nebo zavařeniny (může být i švestkový džem nebo povidla)
zelená petrželová nať
2 polévkové lžíce naložené okapané sterilované kapie
domácí chlebová strouhanka na zahuštění podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, přidáme koření – 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 snítky rozmarýnu, zakápneme olejem,promícháme a necháme přes noc odležet.

  2. Na druhý den si pokrájíme všechny připravené cibule na drobné kostičky, vložíme je do větší nádoby,/ kterou je možné vložit do trouby/ a opečeme je na rozehřátém sádle pěkně dohněda.

  3. Zasypeme je gulášovým kořením a do tohoto základu vložíme zprudka opéci naložené maso. Orestujeme jej pěkně ze všech stran, dokud maso nepustí všechnu šťávu.

  4. Pak přidáme malý rajský protlak a stále mícháme. Když se maso zatáhne a pustí dostatečné množství šťávy, podlijeme ho červeným vínem a vložíme s nádobou do trouby na 180°C a necháme dusit pod pokličkou v troubě. Podle potřeby podléváme vodou.

  5. Když je maso téměř měkké, vyndáme ho s nádobou zpět nahoru na varnou plochu.

  6. Do guláše vložíme okapanou sterilovanou, na proužky pokrájenou, červenou kapii a podusíme ještě chvíli doměkka.

  7. Nakonec přidáme do guláše šípkový džem (nebo marmeládu) a ještě krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Guláš je dost hustý, ale můžeme ho podle potřeby zahustit domácí chlebovou strouhankou. Hotový guláš na talíři posypeme nakrájenou zelenou petrželkou nebo zdobíme snítkou rozmarýnu. Podáváme s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!