Jehněčí výpečky

Recepty, Jiné maso

Suroviny

600 g jehněčího masa
silný zeleninový vývar
citron
3 stroužky česneku
500 ml bílého vína
tymián
4 lžíce olivového olej
mletý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Důkladně vyčištěné jehněčí maso si na čtyři hodiny necháme odležet ponořené ve vychladlém zeleninovém vývaru se zeleninou (petržel i s natí, celer, mrkev, cibule).

  2. Nastrouháme kůru z jednoho citronu, vymačkáme šťávu, přidáme prolisovaný česnek, tymián, a smícháme s bílým vínem a olejem.

  3. Maso osušíme a naložíme na noc do marinády. Marinované maso posolíme, opepříme a vložíme do vymazané zapékací mísy.

  4. Pečeme v předehřáté troubě cca půl hodiny na 250 stupňů, podlijeme trochou masového vývaru, můžeme přidat zbylou marinádu, snížíme teplotu a pečeme do změknutí masa. Podáváme pouze s bramborem nebo s červeným zelím a bramborovým knedlíkem (ten na focení už nezbyl).

  5. Červené zelí: 1 hlávka červeného zelí, 1 velká cibule, 1 jablko, 1 - 2 brambory (podle velikosti), olej, sůl, mletý pepř, drcený kmín, ocet, cukr krystal.

  6. Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme na drobno.

  7. Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Pak přidáme zelí, lžíci octa, osolíme, okmínujeme, opepříme.

  8. Podlijeme jen co je nutné, aby se zelí nepřipalovalo. Pomalu dusíme, hlídáme, aby se nevydusila všechna voda, v případě potřeby podlijeme.

  9. Až je zelí poloměkké, přidáme k němu nastrouhané jablko a nastrouhané brambory. Dále dusíme, až je zelí měkké, brambory a jablko se úplně rozvaří.

  10. Podle vlastního chutí dochutíme solí, cukrem a octem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!