Jednoduché domácí housky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

270 ml mléka
2 lžičky sušeného droždí
50 g másla
lžička cukru
2 žicky soli
500 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
1 vejce na potření
hrubozrnná sůl
kmín
mák nebo semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.

  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučněný val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.

  3. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zaryjte utěrkou nebo fresh folií. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.

  4. Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.

  5. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučuji překrýt utěrkou, aby neosychaly). Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypejte je. Já jsem na posypávání použila jen hrubozrnnou sůl.

  6. Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavé, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!