Jednoduchá svíčková z papiňáku

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

900 g hovězí kližky vcelku
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 mrkve
2 kořenové petržele
silnější plátek celeru
250 g trvanlivé smetany na šlehání
1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
2-3 polévková lžíce octa
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do papiňáku (tlakového hrnce) vložíme opláchnuté maso, očištěnou kořenovou zeleninu a nejlépe do vajíčka na luhování sypaného čaje všechno koření (tím si usnadníme pozdější lovení kuliček z vývaru). Vše zalijeme 800 ml horké vody, mírně osolíme, zakryjeme tlakovou poklicí a od doby varu(až začne hrnec hodně syčet, ucházet) na mírném plameni vaříme 40 minut.

  2. Hrnec ochladíme, popřípadě odpustíme ventilem zbytek vzduchu a otevřeme.

  3. Všechny suroviny z vývaru vyjmeme, maso nakrájíme na cca 2cm silné plátky, odložíme stranou, zeleninu vidličkou rozmačkáme a dáme zpět do vývaru. Hladkou mouku rozmícháme se smetanou, vlijeme do horkého vývaru a za občasného promíchávání provařujeme 15 minut.

  4. Poté vložíme nazpět nakrájené maso, dle chuti přikyselíme, dosolíme, necháme 2 minutky provařit a můžeme podávat. Jako příloha jsou vhodné různé druhy houskových knedlíků.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!