Jazyk vařený - vepřový
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- Na jeden vepřový jazyk:
- 3-5 celých pepřů
- kulička nového koření (není nutné)
- špetku muškátového oříšku (není nutné)
- větší stroužek česneku - vcelku
- sůl
- Pro dodělání polévky po vyndání jazyka dodáme:
- cibulku
- mrkev
- sůl
- celer
- petržel
- libeček
- pórek
- brokolici
- květák
- Naše šťouchané brambory:
- brambory (podle porcí)
- sádlo
- škvarky
- cibule (hodně)
- sůl
Postup Jazyk vařený - vepřový
Postup přípravy receptu
-
Omyté jazyky dáme do tlakového hrnce s nejnutnějším množstvím vody (aby jazyky byly zcela pod vodou). Přidáme suroviny a koření k jazyku. Když začne tlakový hrnec pískat, vaříme ještě 15 min. Posléze odkryjeme a jazyky vyjmeme a na prkénku sloupneme (horké jdou krásně). Větší a starší jazyky horké bleskově zchladíme na povrchu (pak jdou kouzelně i ty). Můžeme nakrájet na kousky nebo nechat vcelku. Dle uvážení.
Do zbylé vody dáme vařit nakrájenou zeleninu na polévku.
Brambory vaříme oloupané a v době vaření si na pánvičce a na sádle orestujeme cibulku dozlatova.
Brambory slijeme. Žádoucí část je možno využít do polévky, nebo můžeme slít veškerou vodu z brambor do polévky.
Brambory rozšťoucháme a vmícháme restovanou cibulku. Vmícháme podle chuti škvarky. Dosolíme a můžeme podávat.