Jarní kváskový chleba s kopřivami

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
55 g žitného kvásku
350 g vody
140 g žitné celozrnné jemné mouky
200 g žitné chlebové mouky
– zamícháme a v teple necháme asi 12-14 h kvasit
Dále:
190 g (ml) vody
3 lžičky soli
1/2 lžičky chlebového koření
2 velké hrsti mladých kopřiv
200 g pšeničné chlebové mouky
310 g hladké mouky
(+ hladkou mouku na podsypání)

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny (kopřivy opláchneme a nakrájíme nadrobno) a poměrně krátce smíchneme do těsta. Zaryjeme proti osýchání a necháme v teple vykynout.

  2. Pak těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme bochník a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout.

  3. Vykynutý bochník vyklopíme s oporou ruky na plech s pečící fólií, ometeme přebytečnou mouku, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-210°C/45-50min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!