Jak se dělá žralok- sladký dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškotové těsto - určitě je tady hodně receptů, tak si každý vybere to své
fondán
potravinářské barvy
1 kg tvarohu
zakysaná smetana
šlehačka
mascarpone
2x vanilkový puding - či jiná příchut
250 g másla
moučkový cukr
rum
marmeláda
jahody
banány - nebo jiné ovoce dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Z piškotového těsta upečeme 3 korpusy - dva kulaté a jeden na plech obdélník. Kulaté 2x rozřízneme a naskládáme k sobě - viz foto postup, plníme tvarohovou náplní a ovocem, nakonec pomažeme máslovým krémem a dáme ztuhnout.

  2. Podle šablony si z obdélníkového těsta vykrojíme základ pro žraloka, rozřízneme, dáme marmeládu, krém a ovoce. Ze zbylého těsta si uděláme punčovinu, se kterou domodelujeme celého žraloka a dáme vystydnout obě části do lednice.

  3. Zatím si připravíme fondánovou hmotu - propracujeme, aby byla vláčná a obarvíme barvami jaké budeme potřebovat. Kytičky si dáme oschnout, aby dobře držely tvar.

  4. Punčovina: rozdrobíme odřezané těsto, smícháme s rumem, trochou krému a marmeládou, aby vznikla hmota, která je dostatečně tuhá k modelování. Můžeme přidat ještě máslo.

  5. Náplně dělám jednu z tvarohu, zakysané smetany, cukru a pár kapek rumu, druhou z Mascarpone a šlehačky. Máslový krém: puding uvaříme dle návodu a po zchladnutí vmícháme máslo a cukr.

  6. Vyválíme fondán a potáhneme spodní oválné korpusy, na ně položíme tělo žraloka, kterého jsme také ještě potřely máslovým krémem, a také potáhneme obarvenou hmotou. Pak už si jen hrajeme s detaily dle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!