Jahodový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
5 vajec
150 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
trochu citronové kůry - nemusí být
Na krém:
500 ml mléka
150 - 200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 pudinky vanilkové
1,5 kostky tuku (tj. 250 + 125 g - Rama v KOSTCE nebo máslo, možno i mix máslo + Hera)
trochu rumu
Na želatinu:
buď nějaký hotový ochucený jahodový výrobek na želé - polská Galaretka
(nebo 250 ml vody ochutíme jahodovým nápojovým práškem nebo sirupem - musí ale být těch 250 ml tekutiny, ne více + 10 g sypké želatiny)
Čerstvé jahody
meduňka
možno trochu kokosu na boky ale nemusí být
jahodová marmeláda nebo topping

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a pak přidáme opatrně mouku s práškem do pečiva a ještě opatrněji a lehce sníh z bílků. Vložíme do dortové formy, na dno dávám papír na pečení, boky vymažu 100% tukem nebo olejem a vysypu hrubou moukou.

  2. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Pečeme zhruba 35 minut. Pak necháme korpus vychladnout, nejlépe je upéct den předem.

  3. Do vlažného mléka dáme cukr, vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme, vše se spojí dohladka. Odstavíme, občas promícháme a ještě teplé zakryjeme fólií a necháme vychladnout.

  4. Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme tuk o stejné teplotě, jako má pudink. Vytahuji z lednice předem. Šleháme, až nám vznikne lehký krém, přidáme trochu rumu.

  5. Želé si připravíme podle návodu na obalu, budeme potřebovat zhruba 250 ml. Nebo si ochutíme vodu buď nějakým jahodovým sirupem nebo nápojovým práškem 250 ml, zahřejeme zhruba na 55°C a rozpustíme 10 g želatiny.

  6. Korpus 2x prořízneme, na řezech potřeme lehce marmeládou nebo použijeme topping, rozetřeme část krému a dortík složíme. Krémem potřeme celý povrch a boky, boky pak můžeme posypat kokosem, nahoře po obvodu uděláme krémem pusinky, dáme si opravdu záležet a děláme co umíme, ať nemáme mezi nimi mezery, protékala by pak želatina.

  7. Nahoru pak urovnáme jahody a zdobíme lístky meduňky. Jahody zalijeme už mírně tuhnoucí želatinou, které nejsou potopené, tak želatinou jen přetřeme po povrchu a taky meduňku. Lepší je nechat dort před použitím želatiny trochu vychladit. Hotový dortík necháme pořádně ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!