Jahelník
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 30 dkg jáhel
- 1 l mléka nebo
- 1/2 l vody (a 1/2 l mléka)
- trochu másla
- 2 vejce
- cukr dle chuti
- špetku soli
- sušené švestky nebo
- rozinky (ovoce dle chuti - jakýkoli kompot, nastrouhaná jablka, čerstvé ovoce)
Postup Jahelník
Postup přípravy receptu
-
Nejdůležitější věc je spařit jáhly horkou vodou, jinak jsou hořké a nebylo by to k jídlu. Já dám do sítka, propláchnu studenou vodou, potom 2 x vařící vodou z konvice a nakonec ještě studenou.
Dáme vařit do mléka se špetkou soli a uvaříme kaši. Do horké kaše přidáme kousek másla, osladíme dle chuti a necháme trochu vychladnout, přidáme žloutky a sníh z bílků.
Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu kaše, poklademe ovocem a navrch zbytek kaše. Dáme do trouby a pečeme dozlatova.