Jahelník

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

30 dkg jáhel
1 l mléka nebo
1/2 l vody (a 1/2 l mléka)
trochu másla
2 vejce
cukr dle chuti
špetku soli
sušené švestky nebo
rozinky (ovoce dle chuti - jakýkoli kompot, nastrouhaná jablka, čerstvé ovoce)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdůležitější věc je spařit jáhly horkou vodou, jinak jsou hořké a nebylo by to k jídlu. Já dám do sítka, propláchnu studenou vodou, potom 2 x vařící vodou z konvice a nakonec ještě studenou.

  2. Dáme vařit do mléka se špetkou soli a uvaříme kaši. Do horké kaše přidáme kousek másla, osladíme dle chuti a necháme trochu vychladnout, přidáme žloutky a sníh z bílků.

  3. Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu kaše, poklademe ovocem a navrch zbytek kaše. Dáme do trouby a pečeme dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!