Jablkový koláč z kynutého bramborového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
150 g vařených jemně nastrouhaných brambor
250 ml mléka
4 lžíce cukru
1 žloutek
1 lžíce majonézy
70 g rozpuštěného másla
kostka droždí
necelá lžička soli
citronová kůra
Drobenka:
150 g hladké mouky
100 g másla
100 g mletého cukru
----
jablka nastrouhaná na hrubo
skořice
cukr
rozinky
piškotové drobečky

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru a vlahého mléka uděláme kvásek. Mouku prosejeme, přidáme kvásek a všechny zbývající suroviny. Vypracujeme hladké těsto a necháme pod utěrkou asi hodinku kynout.

  2. Připravíme drobenku. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme menší obdélník. Posypeme střed drobečky a na to dáme částečně vymačkaná jablka. Posypeme skořicí, cukrem a opět trošku drobečky.

  3. Obě strany těsta přeložíme přes sebe. Koláče potřeme vidličkou rozšlehaným bílkem, který nám zbyl a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200 st. do zlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!