Jablkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

750 g jablek
citrónová šťáva
160 g měkkého másla
125 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
sůl
1 lžička nastrouhané kůry citrónu
3 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžíce mléka
tuk na vymazání formy
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupejte, rozčtvrťte, odstraňte části jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citrónovou šťávou. V pánvi rozpusťte tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečte. Potom je vyjměte a nechejte vychladnout.

  2. V misce ručním šlehačem rozšlehejte zbytek másla. Přitom postupně přidejte cukr, vanilinový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidávejte vejce a dobře je zašlehejte.

  3. Troubu mezitím předehřejte na 200°C. Pak smíchejte mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmíchejte do vajec, až získáte polotuhé těsto a špachtlí je shora urovnejte. Plátky jablek klaďte na povrch tak, aby se částečně překrývaly.

  4. V troubě pečte 40-50 minut. Koláč vyjměte z trouby, nechejte trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndejte z formy. Povrch koláče hojně pocukrujte a rozkrájejte ho na 12 kousků.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!