Jablkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 750 g jablek
- citrónová šťáva
- 160 g měkkého másla
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- sůl
- 1 lžička nastrouhané kůry citrónu
- 3 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžíce mléka
- tuk na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup Jablkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupejte, rozčtvrťte, odstraňte části jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citrónovou šťávou. V pánvi rozpusťte tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečte. Potom je vyjměte a nechejte vychladnout.
V misce ručním šlehačem rozšlehejte zbytek másla. Přitom postupně přidejte cukr, vanilinový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidávejte vejce a dobře je zašlehejte.
Troubu mezitím předehřejte na 200°C. Pak smíchejte mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmíchejte do vajec, až získáte polotuhé těsto a špachtlí je shora urovnejte. Plátky jablek klaďte na povrch tak, aby se částečně překrývaly.
V troubě pečte 40-50 minut. Koláč vyjměte z trouby, nechejte trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndejte z formy. Povrch koláče hojně pocukrujte a rozkrájejte ho na 12 kousků.