Jablková žemlovka trochu jinak
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 5 rohlíků (300 g žemlovky nebo vánočky)
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 3 vejce
- skořicový cukr
- 1 vanilkový cukr
- rozinky
- namočené v rumu
- strouhanka do formy
- 3 větší jablka
- lískové ořechy
Postup Jablková žemlovka trochu jinak
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky pokrájíme na kolečka, jiné pečivo pokrájíme asi na 5x5 cm.
Máslo rozpustíme, vlejeme do vlažného mléka a do toho rozšleháme 3 žloutky.
Pokrájené pečivo nasypeme najednou do žloutkové směsi a dobře promícháme.
Z bílků ušleháme pevný sníh s vanilkovým cukrem a do něj přesypeme namočené pečivo.
Vše promícháme a polovinu této směsi narovnáme na dno pekáčku, který jsme předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou.
Na tuto vrstvu nakrájíme menší kousky nebo plátky jablek (ne strouhat), posypeme skořicovým cukrem, zasypeme rozinkami namočenými v rumu, můžeme přidat i nahrubo sekané lískové ořechy a na to urovnáme zbylou hmotu namočeného pečiva.
Nahoru poklademe tenké plátky másla a dáme zapéct do vyhřáté trouby, až povrch zrůžoví (tj. asi 30 min na 180°C).