Jablíčka luxusně Mandlové koláčky s jablky a karamelem

Recepty, Moučníky

Suroviny

těsto:
100 g hladké mouky
150 g osmažených mandlí (návod najdete tady:
http://www.foodstyle.cz/products/kokosove-kulicky-s-prazenou-mandli/)
1 vejce pokojové teploty
100 g změklého másla
1 lžička třtinového cukru
+ špetka soli
krém:
140 g ricotty
160 g mascarpone
100 g karamelek tvrdých
smažená jablka:
5 středně velkých jablek
40 g másla
polévková lžíce třtinového cukru
+ flambovací pistole
+ 2 pláty průhledné fólie na zabalení dárků (velikosti válu)

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo vyšlehejte společně s vejcem, lžičkou třtinového cukru a špetkou soli do světlého krému.

  2. Opražené mandle rozmixujte co nejjemněji a ve větší míse je smíchejte s hladkou moukou.

  3. K suchým surovinám přidejte máslový základ a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte jej do potravinové fólie a uložte do lednice ztuhnout.

  4. Mezitím si nakrájejte jablka na tenké půlměsíčky a potřete je troškou citronové šťávy, aby vám nezhnědla.

  5. V silnostěnné pánvi rozpalte asi 40g másla a pozvolna smažte z obou stran, až zesklovatí (trvá to asi 8 minut, podle odrůdy jablek a síly plátků).

  6. Osmažené půlměsíčky odsuňte stranou a nechte je vychladnout.

  7. Teď je na řadě krém. Rozbalené karamelky vložte do silnějšího sáčku, obalte čistou utěrkou a paličkou na maso je rozdrťte na malé střípky.

  8. Vyšlehejte 140g ricotty se 160g mascarpone a přimíchejte podrcené karamely. Krémem naplňte zdobicí sáček s větším otvorem.

  9. Rozehřejte si troubu na 180°C.

  10. Jakmile je těsto v lednici pěkně ztuhlé, uzavřete jej mezi dva pláty průhledné dárkové fólie a rozválejte v plát silný asi jeden milimetr.

  11. Pomocí skleničky vykrajujte z těsta kolečka, která pomocí obracečky přesuňte do muffinkové formy.

  12. Každý důlek rovnoměrně vyplňte těstem a prsty zarovnejte okraje. Vidličkou propíchejte dno košíčků, aby se při pečení nezvedalo a vložte do trouby na cca 20 minut.

  13. Upečené korpusy velmi opatrně přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

  14. Zdobicím sáčkem naplňte každý koláček krémem, případně ho ještě uhlaďte nožem do roviny.

  15. Na krém ozdobně umístěte osmažené plátky jablek.

  16. Každý koláček posypte troškou třtinového cukru, který flambovací pistolí rozpustíte v krustičku karamelu.

  17. Ozdobte například karamelovými spirálkami (http://www.foodstyle.cz/products/karamelove-vrtulky-ke-zdobeni-zakusku1/) a ihned podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!