Jablečný smetanový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
125 g másla
1 vejce
špetka soli
kávová lžička studené vody
Náplň:
5 oloupaných jablek
Zálivka I.
30 g másla
50 g krupicového cukru
1 polévková lžíce citronové šťávy
2 polévkové lžíce calvadosu (jablkovice)
Zálivka II.:
200 ml smetany na šlehání
1 vejce
15 g krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, másla a špetky soli vypracujeme těsto podobné drobence, přidáme KL studené vody a vejce. Hmota se spojí ve vláčné těsto. Pomohla jsem si robotem a byla to otázka cca 3 minut. Těsto vyválíme na placku a vložíme do dortové nebo koláčové formy, vytlačíme nahoru, aby vznikl okraj, ten seřízneme do stejné výšky. Propícháme vidličkou a vyložíme jablíčky nakrájenými na měsíčky. Dáme chvilku chladit do lednice a mezitím si připravíme calvadosovou zálivku.

  2. Rozpustíme máslo s cukrem a rozmícháme s citronovou šťávou. Odstavíme z ohně a vmícháme calvados, pozor neolizovat, aby zbylo na koláč!! Rozetřeme na jablka a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 220°C na 10-15 minut.

  3. Smetanu na šlehání rozmícháme s cukrem a vejcem a nalejeme na rozpečený koláč.

  4. Pečeme asi 10 minut, pak teplotu trouby snížíme na 200°C a dopečeme cca 20 minut. Časy jsou pouze orientační.

  5. Vychladíme, pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!