Jablečný bezlepkový závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

bezlepkové listové těsto (dá se zakoupit např. v Tescu - značka Šetra spol. Babické bezlepkové těsto listové)
krupicový cukr
3 jablka - oloupaná a nastrouhaná
1 vejce - rozšlehané
1 lžička slunečnicového oleje na potření
skořice mletá
maizena na posypání válu

Postup přípravy receptu

  1. Nastavíme si troubu na 165°C-180°C (325°F-350°F) - špatně se to odhaduje neb bezlepkové těsto má svoji hlavu a raději začínám na nižší teplotě než u klasického lineckého těsta jež peču při teplotě vyšší, protože se na rozdíl od bezlepkového nedrobí a nevysychá tak rychle.

  2. Při čekání na troubu si na maizenou posypaném vále rozválíme těsto, tak aby vznikla pokud možno souvislá placka co se nebude moc trhat, na výšku tak 3-4 mm.

  3. Doprostřed placky nakládáme nastrouhaná jablka a posypeme je mletou skořicí. Pak z obou stran složíme těsto tak, abychom ho rovnoměrně překryli přes nastrouhaná jablka.

  4. Na pekáč dáme pečící papír a jemně potřeme olejem (těsto se nebude připalovat na pekáč a navíc se mnohem lépe přemístí na servírovací talíř a netrhá se. Opatrně přeneseme závin na pekáč, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct.

  5. Pečeme cca 20-25 minut dokud těsto nezačne nabírat červenější barvu, raději kontrolujeme ke konci 20 minut pečení dříve, protože bezlepkové těsto má tendenci schnout a připalovat se rychleji než klasické.

  6. Rozkrájené kousky závinu posypeme cukrem dle chuti. Podáváme samotné nebo jako zákusek se zmrzlinou. Dejte si chutnat!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!