Jablečno - makový dezert
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg jablek
- 55 dkg moučkového cukru
- 6 vajec
- 2 dl oleje
- 2 dl teplé vody
- 15 dkg mletého máku
- 30 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Postup Jablečno - makový dezert
Postup přípravy receptu
-
Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a podusíme v hrnci s 10 dkg cukru. Přebytečnou šťávu necháme okapat přes sítko.
Umletý mák smícháme s 15 dkg cukru.
Žloutky ušleháme s 30 dkg cukru do pěny, zašleháme vodu, po troškách olej a ještě asi 5 minut šleháme. Poté střídavě vmícháme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh, ušlehaný ze 6-ti bílků.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zamícháme mák s cukrem.
Jablka rozložíme na hluboký plech vyložený pečícím papírem.
Na ně navršíme a uhladíme makovou směs a na ni zbytek těsta bez máku.
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
Po upečení a vychladnutí překlopíme těsto pomocí druhého plechu jablky nahoru a povrch polijeme čokoládovou polevou.