Jablečno-hruškový pečený čaj

Recepty, Nápoje

Suroviny

1 kg jablek - očištěných od jádřinců
1 kg hrušek - očištěných od jádřinců
100 g rozinek nebo brusinek
hřebíček - celý nebo mletý, dle chuti
skořice - mletá nebo celá, dle chuti
cca 450 g cukru krupice, dle sladkosti ovoce
2 citrony - menší
1 dl hnědého rumu - není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Očištěná neloupaná jablka a hrušky pokrájíme na větší kostky a dáme do pekáče. Přidáme pokrájený oloupaný citron, skořici a hřebíček dle chuti a cukr. Rozinky nebo brusinky spaříme vroucí vodou a přidáme k ovoci. Vše promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 190 stupňů. Během pečení občas promícháme. Krátce před koncem pečení zalijeme rumem. Kdo alkohol nemusí, rum prostě vynechá.

  2. Ovoce pečeme podle toho, jak pevné je. Já dělám z pevnějších pozdních odrůd a peču cca 35-40 minut nebo v remosce zhruba 40-45 od zapnutí.

  3. Horké ovoce s rozdělenou šťávou plníme do čistých sklenic, které po naplnění pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme částečně zchladnout a poté uložíme na temném suchém místě a odebíráme dle potřeby.

  4. Používáme tak, že ze sklenice odebereme cca 2 lžíce ovocné směsi do hrnku, zalijeme vroucí vodou nebo i horkým černým čajem. Výborný je i do grogu. Všichni se vždy těší, až budou na dně hrnku lovit navoněné kousky ovoce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!