Jablečná / hrušková buchta (nejen) z remosky

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 dl ovesných vloček
1 dl mléka
1 dl strouhaných jablek (hrušek)
1 vejce
cca 1 dl hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva (nebo necelá sody)
5 lžic oleje
cca 3 lžíce cukru (dle sladkosti ovoce)
citronová kůra a šťáva
cca 1 lžička skořice
jablko (hruška) pokrájené na kostičky
Dle chuti:
kakao
kokos
rozinky
brusinky
čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Vločky nasypeme do mísy, přilijeme mléko a necháme cca půl hodiny odležet, nasáknout.

  2. Pak k nim přidáme napěchovaný 1 dl strouhaných jablek (hrušek), cukr, skořici, citronovou kůru, vejce, olej, mouku a kypřidlo, případně i to, co bychom chtěli dle chuti ještě do těsta přidat (kokos, rozinky, nasekanou čokoládu nebo ořechy, kakao...) a promícháme.

  3. Dále přidáme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme, přisypeme a vmícháme na kostičky pokrájené očištěné jablko (hrušku) pokapané citronovou šťávou a těsto nandáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané remosky nebo dortové formy nebo pekáčku.

  4. Pokud budeme péct v remosce, stačí ji zaklopit, zapnout a péct cca 20 minut dozlatova. Jestliže budeme péct v troubě, před pečením ji předehřejeme na 170 stupňů. V obou případech vyzkoušíme špejlí, zda se těsto již nelepí.

  5. Pokud budeme péct buchtu jako rychlou sladkost ke kafíčku nebo snídani či svačinu, postačí jen lehce pocukrovat a můžeme podávat. Buchtu lze použít i jako korpus pro řezy s tvarohovým nebo pudinkovým krémem, nepotřebuje totiž proležet, postačí jen vychlazení, protože je nadýchaná a vláčná sama o sobě.

  6. Jablka (hrušky) nemusíme loupat, pokud mají houževnatou slupku, to pak ano.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!