Italské těsto na pizzu 1

Recepty, Pizzy

Suroviny

Dávka na 1 plech běžné velikosti nebo 2 kulaté:
250 g Mouka na pizzu nebo Zlatka na pečení
125 g hladké mouky (nejlépe 00)
250 g vody (raději ji zvažte, je to přesnější)
2 g droždí (ano, opravdu jen dva gramy)
1 polévková lžíce oleje
1 kávová lžička soli
Na pizzu sugo - viz poznámka, náplň dle uvážení
naše oblíbená je: prosciuto
malá rajčátka
rukola
mozzarella
Ale záleží na chuti každého

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozpustíme ve vodě, přidáme polovinu z odváženého množství mouky a asi 5 minut mícháme, dokud těstíčko nebude hladké bez hrudek.

  2. Pak dodáme zbytek mouky, sůl a olej a v tomto okamžiku zapojíme do práce nějakého domácího Bivoje nebo elektrický robot, protože těsto se musí 15 minut v kuse míchat. Tímto postupem se uvolní lepek z mouky a těsto se stane plastickým.

  3. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a lehce zpracováváme, možná budete muset trošičku mouky ještě přidat, jde o to, aby se těsto nelepilo.

  4. Pak z něj vytvoříte kouli (pokud budete dělat dvě kulaté placky, těsto rozdělte na poloviny a pracujte s každou půlkou zvlášť), dáte do přiměřeně velké uzavíratelné misky (nakyne) a vložíte do chladničky.

  5. Druhý den těsto vyndáte z chladna 4 hodiny před tím, než chcete pizzu podávat. Připravíte si sugo a náplň.

  6. Po třech hodinách by už těsto mělo mít pokojovou teplotu, takže si předehřejete troubu na 220 - 250°C, těsto natenko rozválíte (jde to opravdu snadno, těsto je jako modelína a jde rozválet velice dobře. Kdyby se přesto vracelo jako guma, počkejte 10 minut a zkuste to znovu), přeložíte na plech vyložený papírem na pečení, potřete sugem, obložíte a upečete.

  7. Pokud vlastníte pec na pizzu nebo speciální plech, bude výsledek asi o drobet lepší, ale není to nezbytně nutné, jak vidíte. I na obyčejném plechu v obyčejné elektrické troubě vznikne krásně křupavá pochoutka, která by ani pravověrného Itala neurazila.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!