Husa černá

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 husa
1 dl octa nebo bílého suchého vína
3 PL medu
4 hrsti sena
sůl
pepř
zázvor

Postup přípravy receptu

  1. V železném pekáči, nejlépe litinovém, spálím seno. Mám zásobu z léta, kdy na chatě neblbnu, co druhý den se sekačkou, ale nechám kvítka vyrůst, vykvést a pak je hezky vezmu kosou. Pak vnoučci dostanou hrábě a sušíme seno na zimu do krmelce. Husu po očištění podělím na čtvrtky. Smíchám popel s medem, octem a kořením. Důkladně tím maso propajcuju. Nechám půl hodiny až hodinu odležet. Troubu rozehřeji na max., vložím tam pekáč s černou husou, podlitou trochou vody a zakryté poklicí dusím při 180 stupních zhruba tři čtvrtě hodiny. Přílohu volím postaru – kroupy. Kdo je senaprost, může vzít 4 tablety živočišného uhlí a v hmoždíři utlouct s bylinkami. Mateřídouška, tymiánek, nic silného, zavřu oči a představím si tu kvetoucí louku a podle toho dám bylinek. Pominu bolehlav, náprstník a vraní oko.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!