Hruškový řez s čokoládou (rychlovka)

Recepty, Moučníky

Suroviny

140 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
40 g moučkového cukru
160 g změklého másla
2 velká vejce (nebo 3 menší)
1 lžička prášku do pečiva
50 g nahrubo nasekané hořké čokolády
100 g nahrubo nasekané ořechy
Hruškový kompot (0,7 l nebo v plechovce)
2 lžíce meruňkové marmelády
3 lžíce šťávy z hrušek
1 lžíce rumu
50 g hořké čokolády
1 lžíce másla
1 lžíce horké vody
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Troubu si předehřejeme na 170st.

  2. Ořechy, mouku s práškem do pečiva, cukry, máslo a vejce dáme do mixéru (nebo šlehače podle možností) a jednoduše jen rychle promícháme, aby se vše spojilo (nevadí hrudky).

  3. Vmícháme ½ hrušek (na drobounké kostičky) a těsto urovnáme do dortové formy.

  4. Nahoru narovnáme zbytek hrušek (na plátky), posypeme třtinovým cukrem a pečeme na 160-170st. asi 40-45min.

  5. Zatímco se piškot peče, využijeme čas a nachystáme zbývající suroviny. Marmeládu rozehřejeme s hruškovou šťávou a rum přidáme až před vlastním potíráním piškotu.

  6. Čokoládu+máslo+vodu rozpustíme v hrnku nad vroucí vodou, až se vše pěkně spojí.

  7. Jakmile je piškot upečen, ještě horký ho lžící polijeme marmeládou a pocákáme čokoládou. Dáme vychladit, ale už vlažný můžeme naříznout.

  8. Ozdobíme zakysanou smetanou – já chtěla řez polít, ale zakysanka byla poctivě hustá,že se dala se málem krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!