Hruškový koláč se zakysanou čepicí

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
120 g cukru krupice (písek)
300 g hladké mouky
200 g másla (Hery)
1 prášek do pečiva
měkké hrušky či hruškový kompot
2 zakysané smetany (400 ml)
4 lžíce cukru moučka
2-3 lžíce jemně strouhaných mandlí (nebo 3 kapky mandlového aroma)

Postup přípravy receptu

  1. V míse utřeme či ušleháme 3 žloutky s cukrem krupicí do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kostku tuku. Ze všeho prsty vypracujeme drobivou těstovou směs. Tuto drobenku nasypeme rovnoměrně na vyšší plech vyložený pečicím papírem a upěchujeme dlaní.

  2. Na těsto rozložíme kousky hrušek (oloupané, odjadřené) a celé zakryjeme krémem ze zakysanky: zakysané smetany smícháme s cukrem, 2 vejci, mletými mandlemi či mandlovou trestí a nakonec do krému lehce vmícháme sníh ze 3 bílků.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 50 minut, pokud by začal povrch příliš hnědnout a karamelizovat, přikryjeme pečicím papírem a dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!