Hruškové pokušení

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
140 g tuku
70 g moučkového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kůry
500 g bílých fazolí na předpečení
alobal
1 žloutek
Náplň:
120 g hořké čokolády
6 půlek kompotovaných hrušek
150 ml smetany ke šlehání
1 vejce
1 žloutek
Dohotovení:
100 ml smetany ke šlehání
mandlové lupínky pražené

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme s cukrem, přidáme nakrájený tuk, žloutek a citronovou kůru. Všechno zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odpočinout.

  2. Těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Vytvoříme okraj a na těsto přitiskneme alobal. Na ten nasypeme fazole (jako zátěž) a pečeme při 200°C asi 20 minut.

  3. Odstraníme alobal a fazole. Čokoládu nastrouháme a nasypeme ji na předpečený korpus. Hrušky necháme okapat a poté každou z nich nakrojíme do vějířku. Ozdobně je potom rozložíme na čokoládu.

  4. Smetanu smícháme se žloutkem a vejcem, dobře rozšleháme a nalijeme na koláč. Dopékáme při 180°C asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout. Ozdobíme mandlemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!