Hrušková sluníčka z tvarohového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g změklé Hery
120 g hnědého cukru
250 g měkkého tvarohu
150 g polohrubé mouky
150 g celozrnné špaldové mouky
špetka soli
vejce na potření
Náplň:
2-3 dobře uzrálé hrušky
šťávu z poloviny citronu
lžíci hnědého cukru
KL mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky ledabyle oloupeme (nevadí, pokud tam sem tam zbudou i kousky slupek) nakrájíme na osminky, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousíčky. Vložíme do misky, zalijeme citronovou šťávou a promícháme se skořicí a cukrem.

  2. Z uvedených ingrediencí umícháme těsto a dobře propracujeme. Poté ho rozválíme na tenký plát (vždy si ho pro pohodlnost rozdělím na dvě části) a menší kulatou skleničkou nebo vykrajovátkem vykrajujeme kolečka - některá rovnou vyloupneme, jiná nedokrojíme úplně a necháme je uvnitř plátu těsta (pozor, aby mezi kolečky byly aspoň 0,5 cm mezery). Vykrojených a nevykrojených koleček by mělo být stejné množství.

  3. Na nevykrojená kolečka dáme doprostřed maličko hrušek (pozor, nedávat tam moc tekutiny, kterou hrušky pustily). Vykrojená kolečka dlaní ještě trochu rozplácneme, překryjeme s nimi nevykrojená kolečka s náplní, zamačkáme okraje a znovu společně vykrojíme - vnikne nám malý koblížek. Okraje ještě trochu namačkáme vidličkou - jednak se tím zpěvní, jednak tím vytvoříme sluníčkové paprsky na ozdobu. Každý kousek ještě 2 - 3 krát nařízneme ostrým nožem, aby kolečka při pečení nepopraskala.

  4. Sluníčka dáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce potřeme vajíčkem, pečeme na 180 stupňů zhruba 20 - 25 minut. Po vytažení můžete pocukrovat nebo obalit ve skořicovém cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!