Hrstkový (luštěninový) kváskový chléb

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
300 ml vývaru z luštěnin
200 g červených fazolí (libovolných vařených luštěnin)
200 g pšeničné chlebové mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
200 g hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
6 až 9 g kvasnic (podle kvality kvásku)
lžička chlebového koření
200 ml ovesných vloček
slunečnicová semínka (i jiná)

Postup přípravy receptu

  1. Namočníme a uvaříme libovolné luštěniny. Kdo chce, může je rozmixovat nebo umlít. Já je nechávám celé, většina se jich rozpadne při míchání a ostatní tvoří v chlebu příjemnou mozaiku a dojem větších semínek.

  2. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku a luštěnin) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  3. Po zvukovém signálu přidáme ovesné vločky a podle chuti semínka. Pečeme na celozrnný program.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!