Hříbkové risotto (Risotto ai fungi porcini)
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 400 g rýže Arborio nebo Vialone nano
- 50 g sušených hříbků nebo 250 g čerstvých hříbků
- asi 3/4-1 l horkého zeleninového vývaru
- olivový olej
- 1 středně velká šalotka
- 1 velký stroužek česneku
- 1 dcl dobrého bílého vína
- sůl
- hladkolistá petržel
- lžíce másla
- asi 50 g sýra parmazánového typu
Postup Hříbkové risotto (Risotto ai fungi porcini)
Postup přípravy receptu
-
Sušené hříbky namočíme na hodinu do vody.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku a rozmáčknutý stroužek česneku, nesmí zrůžovět. Přidáme houby (sušené namočené vymačkáme a svaříme vodu, ve které jsme je namáčeli, použijeme ji potom k podlévání), zarestujeme, přidáme nepropláchnutou !! rýži, opečeme, dokud nezačne být rýže sklovitá, pak podlijeme vínem a necháme ho odpařit. Osolíme a postupně podléváme vývarem (pokud jsme použili sušené houby, použijeme horký svařený nálev z namáčení), vždy promícháme a necháme na mírném plameni vsáknout tekutinu a opakujeme tak dlouho, dokud není rýže měkká, ale nesmí se rozvařit, musí býr tzv. na skus.
Do hotového horkého risotta vmícháme máslo, které pokrm uhladí, nastrouhaný sýr a nasekanou petržel.
Podáváme horké v hlubokých talířích. Můžeme dozdobit hoblinkami parmezánu.