Hříbkové risotto (Risotto ai fungi porcini)

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

400 g rýže Arborio nebo Vialone nano
50 g sušených hříbků nebo 250 g čerstvých hříbků
asi 3/4-1 l horkého zeleninového vývaru
olivový olej
1 středně velká šalotka
1 velký stroužek česneku
1 dcl dobrého bílého vína
sůl
hladkolistá petržel
lžíce másla
asi 50 g sýra parmazánového typu

Postup přípravy receptu

  1. Sušené hříbky namočíme na hodinu do vody.

  2. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku a rozmáčknutý stroužek česneku, nesmí zrůžovět. Přidáme houby (sušené namočené vymačkáme a svaříme vodu, ve které jsme je namáčeli, použijeme ji potom k podlévání), zarestujeme, přidáme nepropláchnutou !! rýži, opečeme, dokud nezačne být rýže sklovitá, pak podlijeme vínem a necháme ho odpařit. Osolíme a postupně podléváme vývarem (pokud jsme použili sušené houby, použijeme horký svařený nálev z namáčení), vždy promícháme a necháme na mírném plameni vsáknout tekutinu a opakujeme tak dlouho, dokud není rýže měkká, ale nesmí se rozvařit, musí býr tzv. na skus.

  3. Do hotového horkého risotta vmícháme máslo, které pokrm uhladí, nastrouhaný sýr a nasekanou petržel.

  4. Podáváme horké v hlubokých talířích. Můžeme dozdobit hoblinkami parmezánu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!