Hovězí srdce na smetaně-svíčková

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

Hovězí srdce
cibule
olej
špek
mrkev 3 ks
petržel 1 ks
celer menší 1/4
pepř celý 5 kuliček
nové koření 4 kuličky
bobkový list 1 ks
citron 2 plátky
hladká mouka
mléko
smetana
cukr
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí srdce očistíme, rozkrojíme na půl a velmi dobře propereme ve vodě(vypláchneme od krve).

  2. Srdce osušíme, prošpikujeme klínky slaniny a osolíme.

  3. Cibuli a zeleninu nakrájíme na kostky, v kastrolu/nebo papiňáku rozehřejeme olej, vložíme cibuli,zamícháme, vložíme zeleninu a restujeme asi 3 - 4min.

  4. Pak přidáme srdce, opečeme ze všech stran, přidáme koření, plátky citrónu a podlijeme vodou.

  5. Dusíme přikryté poklicí do měkka.

  6. Během dušení (v kastrolu) srdce obracíme a dle potřeby podléváme.

  7. Měkké vyjmeme a odložíme stranou.

  8. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě + mléce nebo jenom v mléce a dobře provaříme, asi 20 min.

  9. Pak omáčku přecedíme přes hustý cedník, přidáme rozmíchanou smetanu, dle potřeby dochutíme solí, cukrem, citr. šťávou a krátce provaříme.

  10. Srdce nakrájíme na plátky, ohřejeme a podáváme s omáčkou a třeba jemným domácím houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!