Hovězí s perníkovou omáčkou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

hovězí maso zadní asi 600 g
kousek slaniny
1 cibule
asi 300 g kořenové zeleniny:
mrkev
petržel
celer
kousek másla
2 dcl dobrého červeného vína
bujón nebo vývar
2 lžíce rybízové marmelády
perníkové koření asi 1-2 lžičky
citron
sůl
pepř
tmavá jíška nebo strouhaný perník

Postup přípravy receptu

  1. Na másle a slanině orestujeme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.

  2. Maso očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v perníkovém koření.

  3. Vložíme na zeleninový základ, opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo, podlijeme vínem a vývarem a dusíme nebo pečeme přikryté doměkka.

  4. Pak vyjmeme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme podle zvyklostí, dochutíme marmeládou, citronovou šťávou, případně dokořeníme.

  5. Podle potřeby zahustíme tmavší jíškou nebo strouhaným perníkem a provaříme. Maso podáváme nakrájené na plátky s omáčkou a houskovým knedlíkem, ale ani různě upravené brambory nebo třeba špetzle k tomu nejsou kvůli odlehčení špatné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!