Hovězí s perníkovou omáčkou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- hovězí maso zadní asi 600 g
- kousek slaniny
- 1 cibule
- asi 300 g kořenové zeleniny:
- mrkev
- petržel
- celer
- kousek másla
- 2 dcl dobrého červeného vína
- bujón nebo vývar
- 2 lžíce rybízové marmelády
- perníkové koření asi 1-2 lžičky
- citron
- sůl
- pepř
- tmavá jíška nebo strouhaný perník
Postup Hovězí s perníkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Na másle a slanině orestujeme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.
Maso očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v perníkovém koření.
Vložíme na zeleninový základ, opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo, podlijeme vínem a vývarem a dusíme nebo pečeme přikryté doměkka.
Pak vyjmeme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme podle zvyklostí, dochutíme marmeládou, citronovou šťávou, případně dokořeníme.
Podle potřeby zahustíme tmavší jíškou nebo strouhaným perníkem a provaříme. Maso podáváme nakrájené na plátky s omáčkou a houskovým knedlíkem, ale ani různě upravené brambory nebo třeba špetzle k tomu nejsou kvůli odlehčení špatné.