Hovězí s mrkví na červeném víně
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800 g hovězího zadního
- 2 cibule
- 3-4 mrkve
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 2 bobkové listy
- několik snítek tymiánu
- 200 ml suchého červeného vína
- hovězí vývar
- trochu hladké mouky
- olej
Postup Hovězí s mrkví na červeném víně
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na nudličky nebo menší kostky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Použijeme nejlépe těžký litinový kastrol, ve kterém rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a maso prudce osmahneme ze všech stran. Pak maso vyndáme, do kastrolu přilijeme lžíci oleje a vhodíme nakrájenou cibuli a mrkve pokrájené na hranolky. Necháme opékat, až zelenina začne hnědnout. Pak přidáme rozmačkaný česnek a necháme minutku osmahnout.
Do kastrolu vrátíme maso a podlijeme vínem. Počkáme, až víno vzkypí, pak přilijeme vývar, přidáme bobkové listy a snítky tymiánu a pod pokličkou při mírnější teplotě dusíme, až je maso zcela měkké. Při dušení občas promícháme a je-li třeba, přilijeme trochu vývaru. Na konci dušení by pod masem měla být lehce zahoustlá omáčka. Podáváme s bramborovou kaší nebo jen s bagetkou.