Hovězí maso na víně s kořenovou zeleninou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

300 g hovězího zadního masa
2 větší cibule
200 ml červeného suchého vína
1 středně velká mrkev
50 g celeru
1 menší kořenová petržel
hovězí vývar
1 stroužek česneku
1 lžíce hladké mouky
tymián
bobkový list
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na drobné kousky cca 1 cm velké. Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kousky. Maso nakrájíme o velikosti sousta.

  2. Do hlubší pánve nebo kastrolu nalijeme 2 lžíce oleje a začneme restovat cibuli. Cibuli restujeme pozvolna, dohněda. Opravdu se se smažením neunáhlujte a cibuli dejte čas. Až cibule zhnědne, přidejte nakrájenou zeleninu a zvyšte plamen. Restujte asi 3 minuty, poté zeleninu odsuňte ke straně pánve a vložte dovnitř maso. Míchejte, dokud se maso nezatáhne.

  3. Poté přidejte jemně nasekaný česnek, tymián, bobkový list, pepř a sůl a vše společně promíchávejte asi minutu. Zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte a zalijte červeným vínem. Dále míchejte. Když směs zhoustne a začne se lehce připalovat, přilijte asi dvě naběračky (150 ml) hovězího vývaru. Maso by mělo být z velké části ponořené. Zamíchejte, přikryjte poklicí a za občasného míchání vařte, dokud maso nezměkne – tedy 2 hodiny a více. Vždy, když se vypaří část tekutiny, podlijte opět vývarem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!